Akhisar Kültür Yemekleri

Akhisarın önemli yemekleri

1. Akhisar Köftesi


Akhisar’da ne yenir sorusunun ilk cevabı, oldukça meşhur olan Akhisar köftesidir. Akhisar köftesi dana kaburgasını özel baharatlarla harmanlayan, eşsiz bir lezzet deneyimi sunmaktadır. Altında yer alan tırnak pidesi, közlenmiş domates ve biber ile servis edilmektedir.  

Akhisar köftesi 2012 yılında Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş, coğrafi ürün olarak tüm dünyada tanınmakta

2. Akhisar Katmeri


Akhisar’ın yöresel tatlıları arasında yer alan katmer, tatlı severlere farklı bir lezzet sunmaktadır. İlçenin akla gelen ilk lezzetlerinden biri olan Akhisar katmeri, incecik açılan hamurun içerisine kaymak ve şeker konularak servis edilmektedir.

3.Akhisar Surası


Özellikle bayramlarda ve Hıdırellez zamanlarında oldukça yaygın olarak tüketilen Akhisar surası, bir çeşit kuzu kebabıdır. Kaburga dolması olarak da adlandırılan et yemeği, iç kısmında yer alan bol malzemesiyle eşsiz bir tat sunmaktadır

4.Zeytinyağında Kızarmış Susamlı Lokma

Akhisar’da ne yenir sorusunun bir diğer cevabı ise zeytinyağında kızarmış susamlı lokmadır. Öncelikle belirtmeliyiz ki, zeytin ve zeytinyağı üretiminin yoğun olarak yapıldığı Akhisar’da her çeşit yemek zeytinyağı ile yapılmaktadır.

Zeytinyağında kızarmış susamlı lokma ise, özellikle Akhisar’ın köylerinde yaygın olarak yapılan bir hamur kızartmasıdır. Akhisar kahvaltılarının vazgeçilmezi olan bu yemek pek çok insan tarafından sevilmektedir.

5.Akhisar Simit Ekmeği


Akhisar kahvaltılarının bir diğer olmazsa olmazı ise meşhur simit ekmeğidir. Sokak lezzetlerinden biri olarak da bilinen simit ekmeği, gevrek yapısı ve büyük boyuyla oldukça ilgi çekmektedir. Özellikle fırından yeni çıkmış simit ekmeği, Akhisar’ın yöresel peynirlerle bir araya geldiğinde farklı bir lezzet ortaya çıkartmaktadır.

6.Akhisar Kokoreci


Tabakta gelmesiyle popüler olan Akhisar kokoreci, öncelikle baharatsız bir şekilde ziyaretçilerine tattırılmaktadır. Çünkü kokorecin baharatsız yenilebildiği sürece lezzetli olduğu bilgisi yer almaktadır.Bu kapsamda Akhisar Kokoreci, bölgedeki hayvancılığın da etkisiyle oldukça lezzetli bir deneyim vadetmektedir.

7.Pideli Paça Çorbası


Tırnak pidesi ile ünlü olan Akhisar, kelle paça çorbasıyla pideyi birleştirerek farklı bir lezzet ortaya çıkartmıştır. Alışılmışın dışında bir yapılışı olan bu çorba, küçük parçalı et içermekte ve miyalesiz servis edilmektedir.

Akhisar’da ne yenir Vedat Milör tarafından da konu edilmiş bir üne sahiptir. Özellikle paça çorbasının oldukça başarılı olduğunu söyleyen Vedat Milör, bu konu hakkında aşağıdaki sözlere yer vermiştir:

 ‘Akhisar’da emek yoğun bir süreçle yapılması gereken kelle paça kısa yoldan değil, hakkını vererek yapılmakta. Akhisar Papara da denilen paça çorbasına beyin de ekleyerek sunan bir yer

8. Ev Yapımı Tahin Helvası


Peki, tatlı alternatifi olarak katmer dışında Akhisar’da ne yenir? Bu sorunun cevabı Akhisar’ın meşhur tahin helvasıdır. Günlük olarak çekilmiş susamdan elde edilen tahin, bu tatlının ana lezzet malzemesidir.

Fabrika yapımı olmaması ve günlük üretilmesi sebebiyle oldukça taze olan tahin helvası, Akhisar’ın popüler lezzetleri arasında yer almaktadır. Ancak unutulmamalıdır ki bu helvayı tatmak için erken saatlerde kuyruğa girmek gerekmektedir. Çünkü helvalar günlük üretildiğinden, tükendiği anda dükkanlar kapanmaktadır.

Yorumlar